30 Nisan 2011 Cumartesi

BEŞAMELLİ POĞAÇA


malzemeler:
125 gr margarin
2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağından bir parmak eksik yoğurt
kabartma tozu, tuz, un

harcı için:
4 orta boy patates
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 su abrdağı süt

üzerine galeta unu

patatesler haşlanıp ezilir. un tereyağında kavrulup süt eklenerek beşamel sos yapılır ve ezilmiş patateslerin üzerine dökülüp karıştırılır.
hamurun malzemeleri yoğrulup bezelere ayrılır. içine harcı koyup yuvarlanır ve galetaya bulayarak tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. lezzetinden çatlayan patlayan poğaçalar elde edilir :) afiyet olsun

TIRTIL KURABİYE


malzemeler:
2 yumurta
200 gr margarin ya da tereyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 fincan sıvıyağ
1 paket kabartmatozu
vanilya
un

süslemek için:
çikolata sosu
hindistan cevizi, yeşil fıstık, badem, fındık vs..

tüm malzemeler sırayla karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edene dek yoğrulur. krema sıkma pompası ile yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkılır. kurabiyelerin çok kızarıp kurumasına izin vermeden üzeri pembeleşince fırından çıkarılır. iki ucu çikolata sosuna batırılıp arzuya göre süslenir. afiyet olsun :)

MİDYE POĞAÇA

malzemeler:
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta (birinin akını ayır)
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı sirke
un, tuz
hamur aralarını yağlamak için yumuşak margarin

harcı için:
beyaz peynir, yumurta akı, maydanoz

hamur yoğrulduktan sonra bekletilmeden 4 bezeye ayrılır. merdaneyle açılan hamur margarinlenip rulo haline getirilir ve streç folyo sarıp buzdolabında bekletilir. dolaptan çıkarınca birer parmak genişliğinde kesilen hamurun içine harcı koyulup üzerine çok bastırmadan poğaça şekli verilir ve 180 derece fırına sürülür. afiyet olsun :)

28 Nisan 2011 Perşembe

TAHİNLİ MERCİMEK BÖREĞİ

1 kg yufka (6 tane)

iç harcı:
3su bardağı yeşil mercimek
1 büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
kimyon, karabiber, tuz

sosu:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sıvıyağ
1 şişe madensuyu

mercimekler pişene kadar haşlanır. soğan, salça ve baharatlarla kavrulur. bir kat yufka tezgaha serilip üzerine sosu sürülür. elinizi korkak alıştırmayın bol bol sürün. ikinci kat için de aynı işlem yapılıp yufka 12 tane üçgen parça çıkacak şekilde kesilip içine harcı koyulur ve paçanga böreği gibi sarılır. üzerlerine sadece sıvıyağ sürüp 180 derece fırına verilir. önce tahinin kokusu misss gibi içine çekilir :) sonra da afiyet olsun..

KAYGANA

öğrenci özel yayınımızla karşınızdayız :) bilhassa sevgili elif ve deniz için özel tarif.. nacizane hediyemdir.. arz ederim :)
 malzemeler:
(4 kişilik)
1 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
5-6 dal maydanoz
4 yumurta
tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ

un, süt ve tuzu çırpma kabında iyice karıştırıyoruz. sütü yavaş yavaş ekleyin ki "un kaçtı su kaçtı" olmasın :) krepten yoğun, kek hamurundan sıvı bir harç olacak. akabinde maydanozları kıyıp ekliyoruz. çok ince ince kıyılmasına gerek yok doğrusu; içinde biraz yaprak görüntüsü hoş oluyor. son olarak yumurtalarını kırıp çok az karıştırıyoruz.
yumurtanın tamamen homojen olarak harcın içinde dağılmamış olması lezzetini artırıyor. tavamıza 2 kaşık sıvıyağı tamamen yayıp tavayı kızdırıyoruz. kabiliyetiniz varsa havada kayganayı döndüre arkalı önlü kızartıyoruz.
arada ben arbartıp içine kırmızı biber mısır falan da serpiyor öyle kızartıyorum. bazen de bi tarafına kaşar rendesi ve sucuk koyup diğer yarısını üzerine katlayıp altını üstüne tekrar kızartıyorum. değişime açık bir kahvaltılık :) afiyet olsun...

27 Nisan 2011 Çarşamba

ISPANAKLI PUF PASTA

karşınızdaki tarif, yapımında genelde kakaolu pastaban tercih edilen puf pastaların, hem pastasının evde yapılmış olması hem de kakaolu pastadan farklı bir görüntü ve lezzet arayışı ile karşınıza çıkan ıspanaklı keki puf pastaya dönüştürme çabasıdır :)
keki için:
4yumurta
3 çay bardağı şeker
1 çay bardağı ıspanak (rondoda tamamen parçalanmış)
1 çaybardağı limonsuyu (yarısı limon yarısı su)
kabartma tozu, un

iç malzemleri:
1 paket kremşanti ya da creme'ole
1 su abrdağı süt
çilek, kivi, muz... (arzuya göre)

yumurta ile şeker iyice çırpıldıktan sonra kalan malzemeler eklenir ve hazırlanan kek hamuru fırın tepsisine dökülüp 170 derecede 15-20 dakika pişirilir. (bir parmak kalınlığında ince bir kek olacağı için normal kek süresi kadar beklenmeyecek.) fırından çıkarılan kekten, biraz soğuduktan sonra, küçük boy su bardağı ile yuvarlak parçalar çıkarılır. geriye kalan şekilsiz parçalar rondoda un haline getirilir.
sütle çıprılan kremşantinin içine doğranan meyveler eklenir. bardakla kesilen keklerin üzerine bir kaşık meyveli harçtan koyulur. kekten elde edilen unla üzeri kapatılır ve düzeltilerek şekil verilir. ben üzerine glazür cake icing kullandım ve üzerine yeşil fıstık serptim. tercih sizin :) afiyet olsun..

26 Nisan 2011 Salı

MISIR UNLU HELVA

şimdi sizlere yapımı sonnn derece basit, bunun yanında ultra hiper süper lezzetli bi helva tarifi paylaşıyorum.. herkese yapmam bu kıyağı kıymetinizi bilin :P

1 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
3 çay bardağı mısırunu
5 çay bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 avuç kırılmış ceviz
pudra şekeri ve ceviz haricindeki tüm malzemeleri 20 dakika kısık ateşte, tekrar ediyorum kısık ateşte, ara sıra karıştırarak kavuruyoruz. renginin çok kararmasına izin vermeden ocaktan alıyoruz. pudra şekerini karıştıra karıştıra helvaya yediriyoruz ve cevizlerini içine katıyoruz. bu şekilde iki dakika kadar da karıştırdıktan sonra helvayı borcama aktarıyor, kaşıkla bastıra bastıra yerleştiriyoruz. burası önemli a dostlar: kaşıkla bastıra bastıra.. üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.. sonra da afiyet ossun :)

MAYONEZ

ilk tarifim geldi :) ev usûlü mayonez ile karşınızdayım. başlangıç için enteresan bi tarif değil mi? yok ama öyle değil. açılış için benle özdeşleşen bi tarif olsun istedim. evden uzak olduğunda "gelsen de bi mayonez yapsan" , evde olduğunda da "hadi üşenme de bi mayonez çırpıver"lerle sürekli muhattap olan kişinin başka bir tarifle açılış yapması enteresan olurdu doğrusu.
bir de mayonezin bende özel bi yeri vardır. mayonez benim çocukluğumdur. teyzem, biz çocukken dilim dilim ekmeklere mayonez sürer, turşudan gözlerini, havuçtan ağzını, maydanozlardan saçlarını yapardı :) bayıla bayıla yerdik sonra hoop sokağa :)
neyse korkmayın her zaman bu kadar çok konuşmicam. bu başlangıç için olsun ;) hadi bismillah!

MAYONEZ
2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
2 su bardağı su
2 yumurta sarısı
1,5 su bardağı sıvıyağ
bir diş sarımsak, çeyrek dilim limon suyu, tuz
yaklaşık 2 su bardağı süzme yoğurt

nişasta su ile tamamen katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir. bir kaba alınıp karıştıralak soğutulur. yumurta sarıları, limonsuyu, tuz, dövülmüş sarımsak eklenir ve mütemadiyen çırpmaya devam edilir. mutfak robotu ya da ayaklı mikser gibi bişey kullanılsa çok daha iyi olur zira yaklaşık yarım saat boyunca hiç durmadan ve aynı yönde çırpılması gerekiyor. beş dakika çırpılan yumurtalı harca çay kaşığı eşliğinde sıvıyağ damla damla eklenir. bu noktada dikkatinizi celbetmek isterim damla damla eklenmesi bir püf noktasıdır. içine boca edilirse ne kadar çırparsanız çırpın ağır bir sıvıyağ kokusundan kurtulamazsınız. onbeş dakika boyunca sıvıyağı yavaş yavaş yedire yedire ekliyoruz. en son yoğurdunu da katıp mikseri kapatabilirsiniz. bi müddet sessizliğin huzurunu yaşayın :) yoğurt için tavsiyem azar azar ekleyip tadına bakmanız.kahvaltı için harika bi lezzet.. tavsiyemdir..
ee ne demiş ünlü türk büyüğü cazibe.. nuş olsun  :)

savulunnn..! hantal gazi geliyooor :)

blog konusunda sabıkalıyım biliyorum.. o kadar üşeniyorum ki yazmaya.. ama ameller niyetlere göredir değil mi hojam :) ben halis niyetlerle, yazacağım ümidiyle açılışı yapıyorum. artık yazmayan klavye utansın :P