5 Mart 2012 Pazartesi

SÜTLÜ BAKLAVA BÖREĞİ

malzemeler:
200 gr fındık kırığı
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı

2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Aldığı kadar un

Şerbeti için:1 lt süt

2 su bardağı toz şeker


1 yumurta karıştırma kabına kırılır ve üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt eklenir. Eritilmiş 1 çay bardağı tereyağının içine biraz da sıvıyağ eklenerek malzemelerin üzerine dökülür.  Ilık su, kabartma tozu ve bir fiske tuz da eklenir ve yavaş yavaş karıştırılmaya başlanır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenerek iyice yoğrulur. Kıvama gelen hamurdan 20 tane beze yapılır ve üzeri kapatılarak yaklaşık 30 dakika dinlendirilir. 2 yemek kaşığı tereyağı daha eritilir ve tepsinin zemini yağlanır. 10 adet beze nişasta serpilen zeminde ince ince açılır ve tezgahın üzerine araları tereyağı ile yağlanarak serilir. Böreğin ilk katı hazırlanmış olur. Kırık fındıklar bu kata serpilir. Kalan 10 beze de açılarak elde edilen yufkalar yine araları yağlanıpüzerine alınır ve böreğin ikinci katı oluşturulur. Su bardağının ağız kısmı ile börek daire şeklinde kesilip tepsiye alınır. Arzuya göre kare dilimlere de ayrılabillir. 5 yemek kaşığı daha tereyağı eritilip köpüğü alındıktan sonra  böreğin üzerine dökülür. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Şerbeti için; 1 litre süt tencereye alınır ve üzerine şeker ilave edilerek kaynayana kadar pişirilir.Börek ılıkken, biraz daha sıcak olan sütlü şerbeti dökülür. baklava ile güllaç arası çok hoş bir lezzet elde edilir. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder